GENEL ÖZELLİKLERİ:
Yaz geceleri her yerde bulunabilen sivrisinekler özellikle durgun havalarda kan emecekleri konakçılarının etrafında uçuşarak vücut bölgelerinden kan emmeye çalışırlar. Kan emilen yerde rahatsız edici kaşıntı meydana getirmelerinin yanı sıra, birçok ülkede gittikçe sıklığı artan bulaşıcı hastalığın vektörlüğünü(taşıyıcı) yaparlar. Sivrisinekler Sıtma, Filaryaz, Sarı humma, Ansefalit, Dang humması gibi pek çok hastalığın vektörleridir.
ÜREME:
Sivrisinekler yılda 5-10 döl verirler. Türüne göre değişmekle birlikte bir sivrisinek dişisi bir defa da 200-300 yumurta bırakabilir. Yumurtaların açılması 1-2 gün sürer, yumurtadan larva sonuna kadar geçen period 7-15 gün arasındadır. Sivrisineklerin yumurta-larva-pupa evreleri sucul ortamlarda, ergin evreleri ise karasal ortamda bulunur.
MÜCADELE:
Kontrol önlemleri larvalara ya da erginlere yönelik olabilir. Borular kapatılarak, su birikimine neden olan kaplar kaldırılarak ve su giderlerinin binalardan uzak olması sağlanarak larva üreme alanları en aza indirilmelidir. Bu genel önlemlerin mümkün olmadığı durumlarda larvaların pupa evresine geçmeden önce öldürülmesi için sulara düzenli olarak larvasit uygulanmalıdır.
Ergin sivrisinekler iç mekanlarda sprey kullanılarak öldürülebilir. Vektör kontrol programlarında, içeriye giren ve duvarlara konan sivrisinekleri kontrol altına almak için rezidüel yüzey spreyleri kullanılabilir. Ayrıca iç ve dış mekanlardaki ergin sivrisinek popülasyonlarını kontrol etmek için termal sisleme ya da ULV uygulamaları gibi alan spreyleri kullanılabilir.