Pire

GENEL ÖZELLİKLERİ:

Pireler dünyanın her yerinde yaygındır. Hem erkekleri hem dişileri kan emer. Dişileri ancak kan emdikten sonra yumurta geliştirmeye başlarlar. Pireler genellikle memeli hayvanlarda bulunurlar ancak kuşlar da pire saldırısına uğrayabilir. Etkileyici atlayışlar yaparak bir konaktan diğerine geçerler. Kendi uzunluklarından 100-150 kat fazla mesafeye sıçrayabilirler. Yani dikey olarak 18 cm, yatay olarak 33 cm sıçrayabilirler. Vektör olarak fare tifüsü ve tenya taşıyıcılarıdırlar. Salyaları hem insanlar hem de hayvanlarda alerjik reaksiyona neden olacak alerjenler taşır. Isırıkları genellikle zararsızdır ancak inflamasyon, kaşıntı ve ikincil enfeksiyonlara neden olacak yaralara neden olabilir

ÜREME:

Yumurtalarını konukçunun üzerine bırakır. Yumurtalar konukçunun yuvasında olgunlaşır ve açılır. Bırakılan yumurtalardan 4-5 gün sonra larvalar çıkar. Larvalar erginlerinin dışkıları ile beslenirler. Larva ve pupa dönemini konukçunun yuvasında geçirir.

MÜCADELE:

Genel olarak yerleşim yerlerinin iç ve dış kısımları insektisitlerle püskürtme yoluyla ilaçlanır. İç kısımların ilaçlanmasında; halı altları, uyuma yerleri ve yataklar, hayvanların yattığı yerler, tabandaki yarık ve çatlaklar ilaçlanmalıdır. Pyriproxyfen aktif maddesi kullanılarak larva halindeki pirelerin ergin olması engellenir.