GENEL ÖZELLİKLERİ:
Her türlü gıda ve çöp artıklarıyla beslenirler ve ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila ederler. Vücutlarında çok çeşitli hastalık mikropları taşıdığı için dolaştığı her şeye mikrobu bulaştırırlar. Her 5 dakikada bir gezdiği yerlere dışkı bırakırlar. Kolera, ishal, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmeleri, salmonella, verem gibi hastalıkları bulaştırırlar.
ÜREME:
Karasinekler yumurtalarını dışkılara, çöplüklere, özellikle sıcak ve nemli yerlere bırakırlar. Yumurtalar bir günden kısa bir sürede çatlar ve larvalar çıkar. Larvalar sıcaklığa bağlı olarak 1-2 hafta içinde pupa evresine girerler. Pupa evresinde başkalaşmaya uğrayarak birkaç günde kanatlı erişkin biçimlerini alırlar.
MÜCADELE:
Çöplük alanlar ile diğer potansiyel üreme alanlarının yok edilmesi önemlidir. Temizliği yapılamayan çöplük ve gübrelik alanlarda larvasitler ile larva mücadelesi yapılmalıdır. Ayrıca insektisitler ile ULV, HOLDER, MİST BLOWER gibi cihazlarla uçkun ilaçlaması yapılarak hızlı etki alınabilir.