GENEL ÖZELLİKLERİ:
En önemli türleri Alman Hamamböceği (Blatella Germanica), Amerikan Hamamböceği (Periplaneta Americana), Oryantal Hamamböceği (Blatta Orientalis)’dir. Hamam böceği yaşam koşulu olarak soğuğa ve sıcağa çok dayanıklıdır. Geceleri aktiftirler. Beslenirken ağızlarından sıvı besinleri kusarlar. Hoş olmayan kokuları ile rahatsızlık verirler. Bazı patojen bakterilerin insanlara geçişinde rol oynarlar. Hamamböcekleri aynı zamanda üst deri parçalarını, dışkılarını ve diğer hamam böceği döküntülerini de taşımaktadır; bunların astım ve alerji tetikleyici olduğu bilinmektedir.
ÜREME:
Hızlı ürerler. Yumurtalarını oteka denilen kapsül içinde biriktirir ve uygun bir yere bırakırlar. Her yumurta kapsülünde 6-50 yumurta bulunur. Yumurtaların kuluçka süresi yaklaşık 17 gündür. Yumurtadan çıktıktan sonra nimf evresinden ergin hale gelmesi 40-65 gündür. Gün boyunca sıcak yerlerde, radyatörler ve sıcak su borularının arkalarında saklanırlar.
MÜCADELE:
Mutfak hijyeni çok önemlidir. İlk önce tür tespiti ve popülasyon yoğunluğunun belirlenmesi gerekir. Ardından kullanılacak insektisit, formülasyon ve uygulama yöntemleri belirlenmelidir. Etkin bir hamamböceği mücadelesi için jel formülasyonlu zehirli yemler ve rezidüel (kalıcı) ilaçlar kullanılmalıdır.