GENEL ÖZELLİKLERİ:
Yumurta dönemleri hariç, diğer gelişme safhalarında konaklarından kan emme zorunluluğundadır. Kuşlarda, kemirgenlerde ve diğer hayvanlarda parazit olarak yaşar. Kan emme esnasında konak derisinde irritasyon ve ülserlere neden olmak suretiyle sekonder bakteriyel enfeksiyonlar ve miyasis larvaları için uygun ortamı oluşturmaları, tükürük salgılarının konaklarında zehirlenme ve felçlere neden olması, konak üzerinde çok sayıda bulunduklarında aneniye sebep olmaları gibi birçok zararlı etkileri bulunmaktadır.
ÜREME:
Kapalı alanlarda; zemin, süpürgelikler, duvarlar, hayvanlar ve yaşama alanlarında. Açık alanlarda; meralar, bahçeler, kamp v.b. alanlarda bulunur. Yumurtadan çıkan 3 çift bacaklı larvaların 2-3 hafta içinde kitinizasyonu tamamladıkları ve aktif olarak konak aramaya başladıkları görülür.
MÜCADELE:
Keneler yaşamlarının büyük kısmını konakları dışında yumurtlama, gömlek değiştirme, kışlama veya konak arama şeklinde geçirmektedir. Çevre ilaçlamaları da, bu dönemlerin yok edilmesinde en etkili yöntemdir. Mücadele için insektisit ve repellent (kovucu) etkili spreyler kullanılır.